O snehuliakovi s horúcim srdcom 11. 2. 2020

Dňa 11.2.2020  do Zemplínskej knižnice G.Zvonického v Michalovciach zavítalo 19 detí zo Základnej školy J.Švermu 6 na zážitkové čítanie z útlej knihy Ady Strakovej o Snehuliakovi s horúcim srdcom.
Na uzimených tvárach detí bolo vidieť, že vonku nám ešte stále vládne zima.Zima je čarovné ročné obdobie, kedy je všetko prikryté bielou prikrývkou. Prichádza hneď po jeseni. Začiatok zimy nám signalizujú aj zvieratká, ktoré si robia zásoby a vtáctvo odlietajúce  na juh. Mnohé zvieratá sa uložili na zimný spánok a ostali po nich len stopy v snehu, ktoré sme si spolu pozreli. Uzimené sýkorky sa smutne chúlia na konárikoch stromov a tíško čakajú, či sa ľuďom uľútostí postaviť im kŕmidla. Zvieratá si robia zásoby na zimu, vtáctvo odlieta do teplých krajov a príroda? Tá ma tiež svoje čaro. V zime nesmú chýbať ani snehuliaci, ktorý v sebe síce nemajú život, no častokrát sú mnohým deťom priateľmi.

Aj my sme sa spoločne zoznámili so snehuliakom, ktorý má dobré srdiečko. Také dobré, že vie robiť iba dobré skutky a pomáhať svojim kamarátom. Snehuliak daruje veveričke metlu na odmetanie snehu, zajačikovi mrkvu, aby jeho rodina nezahynula od hladu a krtkovi uhlíky z kabáta aby mal čím kúriť. A keď na začiatku jari nemajú cibuľky snežienok dosť vlahy, srdce snehuliaka sa rozbúši a roztopí sa pre ne, aby mohli vykuknúť spod snehu. V tomto príbehu je skryté posolstvo, ktoré je tak nevyhnutné v dnešnej dobe šíriť a rozvíjať, obohatiť emocionálny svet detí .Snehuliak stelesňuje ideálny model rozprávkového dobra, aby sa učili chápať medziľudské vzťahy, keď iným pomáhaš, majú ťa radi.
Dôležité je vedieť, že to, čo je krásne, sa skrýva vo vnútri, v srdci človeka.

Text: Ivančová Daniela
Podujatie zrealizovali : Ivančová Daniela, Mgr. Majvitorová Iveta, Mgr. Leskovská Anna

Fotogaléria