Vráťme knihy do škôl

Košický samosprávny kraj sa prvýkrát v tomto roku zapojí do súťaže Vráťme knihy do škôl. Cieľom 12. ročníka je motivovať deti k čítaniu a písaniu. Súťaž je určená pre materské, základné a stredné školy na celom Slovensku.

Princíp súťaže je jednoduchý. Stačí si prečítať ľubovoľnú knihu a napísať o nej krátky referát v rozsahu maximálne dve strany. Čitateľ má objasniť, prečo si vybral práve túto knihu a čo mu dielo prinieslo. Škôlkari nakreslia obrázok s pomocou učiteľa či rodiča. Žiaci I. stupňa základných škôl môžu poslať text, obrázok, alebo oboje.

Novinkou aktuálneho ročníka je súťaž v písaní mikropoviedok, ktorá poskytuje mladým talentom príležitosť ukázať svoju tvorivosť a schopnosť vyjadriť veľké myšlienky v malom formáte. V súťaži sa neposudzuje literárna kvalita príspevkov, dôležité je čítať.

Uzávierka súťaže je stanovená na 1. apríla 2024.

Ocenená bude aj najaktívnejšia škola ako aj Knižní anjeli, ktorí vedú mládež k literatúre. Na túto cenu navrhujú študenti knihovníka, učiteľa slovenského jazyka či vychovávateľa, ktorý u žiakov podporuje záujem o čítaniea vedú k láske k literatúre. Slávnostné vyhlásenie víťazov a odovzdávanie cien sa uskutoční 23. apríla v Bratislave a 24. apríla v Košiciach.

Súťaž Vráťme knihy do škôl organizuje Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s občianskym združením Učenie s úsmevom a s ďalšími samosprávnymi krajmi na Slovensku.

Viac informácií o tomto inšpiratívnom projekte nájdete na oficiálnej webovej stránke Vráťme knihy do škôl