Joga -- jej význam a benefity pre človeka

Ľudia sa zväčša domnievajú, že ak sa majú smiať, musia mať zmysel pre humor. Pri joge smiechu sa pracuje s vedecky overeným faktom, že náš mozog a telo nedokáže rozlíšiť medzi predstieraným a prirodzeným smiechom, pokiaľ sa smejeme dobrovoľne a na základe nášho rozhodnutia sa smiať.
Pri joge smiechu lektor predvádza tzv. smiechocviky, ktoré skupina opakuje. Už po niekoľkých minútach dochádza k spontánnemu smiechu, ku ktorému prispieva skupina -- smiech je jednoducho nákazlivý.
Smiechocviky sú striedané s relaxačným jogovým dýchaním.
Vedeli ste o tom, že pri bežnom dýchaní, ktoré je plytké vydychujeme len 25% vzduchu? Telo sa nám tak zaplavuje oxidom uhličitým.
 
Pri joge smiechu pracuje naplno bránica - smiech je kombinácia hlbokého výdychu a nádychu, čo vedie k uvoľneniu, masíruje vnútorné orgány, okysličuje bunky - množstvo kyslíku v bunkách -dôležité faktory v odolnostiam proti chorobám a získanie životnej energie
Smiech navodzuje dobrý pocit a ten uvoľňuje endorfíny - hormóny šťastia, ktoré pôsobia proti bolesti, uvoľňujú stres, pôsobia na dobrú náladu a následne na zvyšovanie sebavedomia. Rovnako sa vylučuje Imunoglobulín A, ktorý pôsobí na našu imunitu.
Smiech je aj skvelým aeróbnym cvičením. 1 minúta srdečného smiechu sa rovná desiatim minútam minút veslovania alebo behu - pomáha znižovať krvný tlak a hladinu cukru v krvi.
Deti sa smejú až 300 krát denne, kým dospelí 20-30 krát. Viete prečo? Lebo deti vedia, že im to robí dobre. Ľudia po ťažkých životných situáciách často tvrdia, že sa zabudli smiať. Nie je to pravda. K smiechu sa dá vycvičiť telo aj myseľ.
Presvedčte sa na našich jogach smiechu v Zemplínskej knižnici Gorazda Zvonického. Na prvom stretnutí 5. júna 2015 si zacvičilo 10 záujemcov.

Janka Fedorová, redaktroka TV Mistrál




Fotogaléria