Stretnutie s Mons. Vladykom Milanom Chauturom v knižnici

1.    stretnutie s významnou osobnosťou verejného života

"Hovorí sa, že v knihách sú ukryté všetky múdrosti sveta a práve čítanie je osvojovanie si tohto sveta zároveň obohacujúce fantáziu a dušu."

      Projekt Čítanie je in s podporou známych osobností verejného života  je zameraný na podporu čítavosti a čitateľskej gramotnosti detí , pretože vieme že dnešná pretechnizovná doba čítaniu veľmi nepraje. Deti sú odpútavané od kníh, pasívnym nasávaním informácii, vysedávaním pred PC, TV, so slúchadlami na ušiach nevnímajúc reálny svet. Majú problémy s porozumením prečítaného textu, nevedia komunikovať, neovládajú pravopis. Práve z tohto dôvodu je nutné "prinavrátiť detí ku knihám". Prečo je dôležité čítať? Predovšetkým čítaním sa rozvíja myslenie dieťaťa, pamäť, fantázia, v jeho predstavách ožívajú hrdinovia kníh, zlepšuje sa slovná zásoba, komunikatívnosť, koncentrácia, dieťa aktívne prijíma informácie, ktoré spracováva. Jedným zo základných cieľov jednotlivých podujatí je aj  naučiť našich mladých čitateľov, že kniha je nielen zdrojom poznania, ale aj zábavy a čítanie kníh je jedným z predpokladov, aby z našich čitateľov vyrástli plnohodnotní ľudia s jasnými cieľmi.
    Prvé stretnutie s významnou osobnosťou sa realizovalo 19.februára  2015, kde naše pozvanie na podporu čítania prijal Mons. Vladyka Milan Chautur  košický gréckokatolícky eparcha. Podujatia sa zúčastnilo 72  detí z Cirkevnej MŠ blahosl. Vasiľa Hopku , Cirkevnej MŠ sv. Terezky a Cirkejnej ZŠ sv. Michala z Michaloviec. Hosťami programu bol aj Dr. Peter Orenič a riaditeľka knižnice PhDr. Alena Vasiľová. Mons. Vladyka Milan  prečítal príbehy z knihy podobenstiev , ktoré sú určené pre deti.

Mgr. Iveta Majvitorová


Fotogaléria