Daniel Hevier -- Chymeros: Stopy vedú do temnoty

Detské oddelenie Zemplínskej knižnice Gorazda Zvonického v Michalovciach v spolupráci so Základnou umeleckou školou Michalovce a finančnou podporou Fondu na podporu umenia 18. júna 2018 privítalo najobľúbenejšieho a najznámejšieho autora vyše 60 kníh pre deti a mládež Daniela Heviera. Podujatia sa zúčastnilo 237 detských čitateľov z michalovského okresu.
Daniel  Hevier je takmer univerzálnou tvorivou osobnosťou. Stal sa autorom poézie, prózy, esejí, básní pre deti, rozprávok, prekladov, autorských antológií pre dospelých i pre deti, textov piesní, divadelných a rozhlasových hier, libret muzikálov, filmových a televíznych scenárov, scenárov pre multimediálne projekty a spolupracuje s rozhlasom aj televíziou. Okrem toho sa venuje výtvarnému umeniu, interpretácii vlastných piesní a autorskému divadlu. Je  aj priekopníkom tvorivého písania na Slovensku, vedie početné workshopy a e-learningové tvorivé písanie on line.
Spisovateľ k nám zavítal v rámci svojho dvojtýždňového turné Chymeros po východnom Slovensku.  Deťom predstavil veľmi  zaujímavý projekt  Čítanie je fantázia v ktorom  ich motivuje  nielen  k čítaniu,  ale aj tvorivosti.   Mladým čitateľom priblížil  prvý diel svojej  fantasy knihy  Stopy vedú do temnoty, kde hlavným hrdinom je 12 ročný chlapec Chymeros, ktorý sa ocitá v dobrodružnej krajine . Spisovateľ ponúkol  deťom a pedagógom  možnosť aktívne sa podieľať na vzniku ďalších dobrodružných príbehov prostredníctvom webovej stránky www.chymeros.sk.   Daniel Hevier o tom hovorí „ Sme výprava, ktorá chce pomôcť chlapcovi menom Chymeros. Ten sa ocitol v záhadnej krajine, ktorá je rovnako zaujímavá ako nebezpečná. Jeho dobrodružstvá môžeš zažívať spolu s ním – a to nielen v knihe, ale aj v živote. A Chymeros zasa potrebuje práve Teba: bez tvojej pomoci by sa nedostal z mnohých nebezpečenstiev“.
Okrem týchto informácií sme si vypočuli zaujímavé príbehy, dobrú hudbu a rap. V závere podujatia nasledovala možnosť získania autorovej knihy s podpisom.  Sám autor vystupuje  v  knihe ako Fiktus Fabulus.
Milý Fiktus Fabulus ďakujeme Vám za veľmi srdečné, poučné a motivujúce stretnutie.

Mgr. Iveta Majvitorová

Fotogaléria