Výstava Žubrienky inštalatérky

V priestoroch Zemplínskej knižnice Gorazda Zvonického v Michalovciach bola v dňoch 03.07. - 30. 08. 2019 verejnosti sprístupnená výstava ilustrátorky Emílie Jesenskej z knihy Branislava Jobusa Žubrienky inštalatérky - čarovne zábavný  príbeh určený malým, stredným aj veľkým milovníkom krásnych rozprávok s dobrým koncom .
V nezvyčajnom prostredí zámočníckej dielne sa vyliahnu žubrienky. Všade naokolo sú len stroje a nástroje a tak niet divu, že sa tu začne ich inštalatérska kariéra plná vtipných príbehov a rozprávkových kúziel. Veď čarovné je už len to, že sa vedia dostať kamkoľvek potrubiami, rúrami a kanálmi. A okrem toho, že opravia aj to, čo sa inštalatérom nedarí, vedia, že žiť naplno sa oplatí, aj keď sa blíži chvíľa, keď sa zo žubrienok stanú malé žabky.

Emília Jesenská, ilustrátorka, grafická dizajnérka, pochádza  z východného Slovenska z obce Kokšov-Bakša . V rokoch 2005 - 2011 študovala na VŠVU v Bratislave dizajn a vizuálnu komunikáciu.
V rokoch 2008 - 2009 absolvovala stáž na Aristotle University v Thessalonikach (odbor ilustrácia a voľná grafika).
V súčasnosti žije v Kanade, je grafická dizajnérka a ilustrátorka na voľnej nohe. Venuje sa širokej škále projektov od detských kníh, cez komiksy, land art, plagátovú tvorbu a grafický dizajn. Jej tvorba je mimoriadne rozmanitá.
Ilustrovala knihy: Lili a Vili ve světě velkých písmen (učebnica českého jazyka pre prvý ročník základných škôl); O upratovacom robotovi a iné (čudné) rozprávky od Silvie Havelkovej (2016), Žubrienky inštalatérky od Branislava Jobusa (2017). Je autorkou webových ilustrácií k Indickému umeleckému festivalu vo Vancouvri. Ilustrovala aj do časopisu Slniečko.
Ocenenie: Bienale LOGO 1. miesto, Stredoslovenská galéria Banská Bystrica, 2010

Počas letných mesiacov si výstavu pozrelo 250 návštevníkov našej knižnice.

Ivančová Daniela
Mgr.Holonič Svätoslav

Fotogaléria