Deň narcisov

11. apríla si pripomíname Deň narcisov – deň boja proti rakovine. Tento deň sa nesie v žltej farbe narcisov a zakúpením tohto žltého kvietka vyjadrujeme spolupatričnosť a podporu onkologickým pacientom.


 
Jeho myšlienka je veľmi hlboká, prostredníctvom dobrovoľníckych príspevkov vyzbieraných za narcisy chce široká verejnosť pomôcť pacientom bojujúcim s onkologickými ochoreniami.
Dôležitá je však prevencia, vzdelávanie mladých v oblasti zdravia a zdravého životného štýlu, poskytovanie informácií o rakovine a o prevencii pred ňou celej slovenskej verejnosti.
O tejto problematike môžete nájsť knihy vo fonde Zemplínskej knižnice Gorazda Zvonického v Michalovciach. Sprostredkujú Vám cenné poznatky a informácie.

Kniha prvýkrát vyšla na jeseň v roku 2005 v Kanade vo francúzskom jazyku. Dodnes bola preložená do 12 jazykov, v niektorých vyšla už v treťom vydaní. Autori - Richard Béliveau a Denis Gingras - sú poprední vedeckí pracovníci v oblasti onkológie na Quebeckej Univerzite v Montreali, výskumne sa zaoberajú vplyvom potravín a stravovania na vznik a vývoj nádorov. Výsledky dlhoročného výskumu sa touto knihou snažili priblížiť všetkým, ktorí si uvedomujú riziko a závažnosť rakoviny - zdravým, chorým a vyliečeným. Jazyk knihy je zrozumiteľný i neodborníkom, text je funkčne doplnený tabuľkami, grafmi a obrázkami. Čitateľ získa exaktne overené poznatky o chorobe a možnostiach jej liečby, čo ho určite bude motivovať k zmene stravovacích návykov. Po prečítaní knihy bude vedieť ako, ale najmä prečo tak má urobiť.

Zdroj:  https://www.martinus.sk/?uItem=51993

 

Rakovina je hrozná choroba, no po prečítaní tejto knihy si uvedomíte, že nie ste voči nej bezmocní... Prináša najnovšie odborné, ale zrozumiteľné informácie, jasne vysvetľuje všetko o chorobe a zároveň ponúka rady nielen ako jej predchádzať a bojovať s ňou, ale aj ako zdravo žiť. Autorom je uznávaný odborník a výskumník, ktorý sa podieľal aj na vytvorení Centra integračnej medicíny na Univerzite v Pittsburghu, kde pracuje ako profesor.
Kniha vám poradí ako zlúčiť tradičné a alternatívne postupy v liečbe; ako sa správne stravovať (vrátane protirakovinovej stravy), ako minimalizovať škodliviny v životnom prostredí, ako cvičiť a využívať pohyb alebo ako zosúladiť myseľ s telom.
Navyše autor pridáva výnimočné a inšpirujúce príbehy ľudí, ktorí sa nepoddali, hoci im do života vstúpila ťažká choroba, vrátane svojho osobného príbehu.

Zdroj:  https://www.martinus.sk/?uItem=75936

Úspěšný titul známého lékaře, neurovědce a psychoterapeuta, který na vlastním životním příběhu a na mnoha příbězích dalších lidí představuje soubor přirozených prostředků (životní styl, fyzické aktivity, stravovací návyky, optimalizace stravy – konkrétní rozbory výživy), které kromě klasických lékařských postupů a také psychoterapie přispívají k boji proti této zákeřné nemoci. Jedná se o to, aby člověk mobilizoval svůj imunitní systém a sám se aktivně podílel na léčení. Jasně, čtivě a s humánním přístupem autor líčí své onemocnění (zhoubný nádor na mozku), terapii, recidivu, léčbu, jak jí procházel sám, a také jak léčbou (i s jeho pomocí) procházeli i jeho pacienti a další lidé. Seznamuje s výsledky výzkumů, léčení i se statistikami a vytváří jakousi „protirakovinnou biologii“.

Zdroj: https://www.martinus.sk/?uItem=96358

Kniha Čo piť, keď... ponúka zaujímavé informácie a užitočné rady, ako preventívne pôsobiť proti chorobám alebo liečiť bežné choroby či zdravotné ťažkosti pomocou rozmanitých nápojov - čajov, ovocných a zeleninových štiav, koktailov, zdravotných vín, likérov a elixírov. Tieto nápoje sú plné prospešných látok, ktoré vyživujú, posilňujú a pomáhajú liečiť telo i dušu. Majú schopnosť dodať vitalitu aj energiu, a dokonca predĺžiť život. Kniha ponúka informácie o viac ako stovke zdravotných problémov a chorôb, prehľadne zoradených podľa abecedy. V častiach, ktoré sa týkajú konkrétneho zdravotného problému, sa dozviete, ktoré nápoje s liečivým účinkom môžu ovplyvniť vývoj danej choroby. V závere knihy nájdete odporúčané bylinné čaje s návodmi na ich prípravu, ako aj prehľad najbohatších zdrojov vitamínov a minerálov v potravinách.

Zdroj:  https://www.martinus.sk/?uItem=129900

Posilnenie imunity je dôležitým terapeutickým prístupom v liečbe rakoviny. Celkom nezávisle do vonkajších opatrení, ako aj nezávisle od skôr vnútorných psychologických podnetov, vyžaduje imunitný systém naviac posilnenie takzvanej Ja-sily človeka. Tej sily, ktorá sa v sanskrite nazýva paramatman a ktorá označuje klasický cieľ jogy, takzvané sebauskutočnenie, a ktorá zmysluplne utvára život bez nátlakov a iracionálnych autorít.

Zdroj: https://www.martinus.sk/?uItem=306903

 

Priekopnícka kniha Františka Nagya, odborníka na integrálny prístup k uzdraveniu, prináša odpovede ľuďom, ktorých sa dané ochorenie týka a pre ktorých bude iste cenným prínosom. Kniha, ktorú práve držíte v rukách, v logických krokoch odkrýva príčiny rakoviny, poukazuje na jej biologický mechanizmus a zároveň poskytuje čitateľovi mapu, aby sa lepšie vyznal v spleti najrôznejších ciest za trvalým uzdravením.

Zdroj:  https://www.martinus.sk/?uItem=167206

Knižný výber z článkov a úvah MUDr. Jana Hnízdila možno vrelo odporučiť všetkým, ktorí si vážia zdravie vlastné i zdravie spoločnosti a sú ochotní preň niečo urobiť. Môžu si byť istí, že ich čítanie nielen poučí, ale aj povzbudí a pobaví. Jan Hnízdil má totiž dar písať prístupne a zrozumiteľne a navyše aj s vtipom, eleganciou a humorom, či už je reč o úzko odborných záležitostiach, alebo o veciach obecnejšieho dosahu, o lekárstve a športe. A ako sa patrí na vyznávača psychosomatiky a celostného pohľadu na človeka, nikdy nezabúda uvádzať konkrétne príklady a prenikať do všetkých zákutí životných príbehov.

Zdroj:   https://www.martinus.sk/?uItem=217654

Moderní učebnice psychosomatiky přináší pohled na problematiku vztahů mezi nemocí a duševním životem člověka tak, jak se tyto otázky jeví ve světle empirických a klinických studií posledních desetiletí. Autoři vycházejí nejen z vlastních výzkumů, ale i ze soudobé odborné psychosomatické literatury a ze studií, o nichž se pravidelně referuje na celosvětových psychosomatických kongresech, kterých se aktivně účastní. Hlavními tématy, kterých se kniha dotýká, jsou teorie a modely psychosomatických vztahů, příklady funkčních vztahů, závažná psychosomatická onemocnění, stárnutí v pohledu psychosomatických studií, psychologické postupy prevence a terapie psychosomatických onemocnění.

Zdroj:  https://www.martinus.sk/?uItem=87546