Bratři Čapkové na Oravě

Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického v Michalovciach, České centrum v Bratislave http://bratislava.czechcentres.cz/  a Památník Karla Čapka v Starej Huti pri Dobříši http://www.capek-karel-pamatnik.cz/

Vás srdečne pozývajú na prehliadku výstavy Bratři Čapkové na Oravě.

Výstava bude prístupná verejnosti do 31. 3. 2017 v čase otváracích hodín knižnice.

Výstava reprodukovaných fotografií Karla a obrazov Josefa Čapkovcov zobrazujúce ľudí i krajinu od Oravského Podzámku po Zuberec v rokoch 1930 -- 1938. Okrem základných informácií o Čapkovcoch a chronológii ich pobytov na Slovensku približuje aj ich tvorbu inšpirovanú oravským regiónom. Texty oboch bratov o Orave publikované prevažne v dobovej tlači sú doplnené Josefovými maľbami a Karlovými kresbami. Návštevníkov určite zaujmú aj Karlove jedinečné fotografie oravských reálií a ich porovnanie so súčasným stavom. Nájdeme medzi nimi Oravský hrad, sakrálnu architektúru v Slanici, Krásnej Hôrke a mnohé iné. 

Bratia Čapkovci

Josef Čapek - narodil sa 23. 3. 1887 v Hronove. Bol maliar, spisovateľ, fotograf, grafik. Patril medzi všestranné umelecké osobnosti českej medzivojnovej kultúry. Vyštudoval Umělecko-průmyslní školu. Bol spoluzakladateľom umeleckej spoločnosti Skupina výtvarných umelcov, členom Spolku výtvarných umelcov Mánes. Popri maľovaní sa venoval knižnej grafike, scénickému výtvarníctvu a písaniu. Zomrel na týfus v roku 1939 v koncentračnom tábore Bergen-Belsenu v Dolnom Sasku.

Karel Čapek - narodil sa 9.1. 1890 v Malých Svatoňoviciach. Bol prozaik, dramatik, novinár, filmový scenárista, básnik, prekladateľ, literárny, divadelný a výtvarný kritik, estetik a filozof. Vytvoril originálny typ krátkych detektívnych príbehov. V dielach poukazuje aj na nebezpečenstvo fašizmu a ohrozenie európskej demokracie. Zapísal sa do dejín robotiky, keď ako prvý použil pojem robot na označenie stroja, vo svojom diele R.U.R. Zomrel na zápal pľúc v roku 1938.