Cestujúce bábky -- stretnutie s režisérom Doc. Jánom Sabolom , PhD a dramaturgom Mgr. Petrom Himičom PhD.

Cestujúce bábky je medzinárodný projekt financovaný z Nórskych fondov a štátneho rozpočtu SR. Ide o spoločný slovensko -- ukrajinský projekt zameraný predovšetkým na deti. Jeho súčasťou je desať televíznych  bábkových  inscenácií – päť na slovenské a päť na ukrajinské motívy pod názvom „Príbehy spod Karpát“. Natáčanie týchto bábkových inscenácií sa udialo v lokalitách Košického kraja a Zakarpatskej Ukrajiny. Partnermi projektu sú okrem KSK aj Bábkové divadlo v Košiciach a Krajská organizácia cestovného ruchu Košický kraj.  Na ukrajinskej strane Zakarpatské akademické oblastné bábkové divadlo BAVKA a Asociácia študentov – ekonómov Zakarpatska ASEZ.
Cieľom projektu je zlepšiť informovanosť o prihraničných regiónoch Ukrajiny a Slovenska , prezentovať spoločné kultúrne dedičstvo.
Tvorcovia tohto projektu režisér Doc. Ján Sabol, PhD, a dramaturg  Mgr. Peter Himič, PhD. sa 21.4.2017 stretli v našej knižnici s 31 žiakmi ZŠ na Okružnej ulici a žiakmi ZŠ Pavla Horova z Michaloviec, aby porozprávali o tom, čo bolo cieľom projektu, oboznámili žiakov s dramaturgicko-režijnou koncepciou programu. Porozprávali o spolupráci s hercami, Bábkovým divadlom a doniesli na ukážku aj komiks, ktorého autorom je spisovateľ Peter Karpinský.
Pre potreby projektu bolo potrebné vyberať miesta a príbehy, ktoré by odzrkadľovali jeho požiadavky.  Výber sa viazal k historickým udalostiam, povestiam, osobnostiam a miestam, ktoré spájajú oba prihraničné regióny. 
Čarovné husle (povesť o hore Pikuj, Pikuj Ukrajina) , Chrám (povesť o chráme sv. Michala archanjela Užhorod), Tri sestry (povesť o  užhorodskom zámku a hrade Seredne, Užhorod), Srdce ako zvon (povesť o Urbanovej veži, Košice, Slovensko), Čarodejník z Vinného (povesť z Vinianskeho hradu, Viniansky hrad, Michalovce), Rožňavské hodiny (povesť o vežových hodinách, Rožňava),  Krásna Hedviga (povesť o krásnej Hedvige, Spišský hrad), Lampáš (legenda o užhorodskom lampárovi a chudobnej kvetinárke, Užhorod), Nevesta pre draka (povesť z Medzeva) , Ako vznikli Karpaty (povesť o vzniku pohoria, Ukrajina)
Súčasťou podujatia boli aj  video ukážky z natáčania televíznych bábkových inscenácií, komiks Príbehy spod Karpát a prečítanie povestí Čarodejník z Vinného. Deti sa oboznámili aj s prácou režiséra, dramaturga, hercov,  pozreli si ako vyzerá scenár hraného filmu. V závere podujatia sa premiestnili do Tvorivej dielne, kde im umelecký rezbár Milo Jaroš z Bábkového divadla Košice porozprával aké druhy bábok použili v projekte a pri natáčaní televíznych inscenácií v kombinácií so živými hercami. V Tvorivej dielni si deti prezreli výrobu  bábok  z povesti Čarodejník z Vinného.

Mgr. Iveta Majvitorová