Beseda s regionálnou autorkou Máriou Dományovou

Je zvykom pozývať na besedy  známych ľudí  pre širšiu verejnosť.  My sme urobili výnimku. Nepozvali sme žiadnu "celebritu". Chceme našim čitateľom predstaviť literárne činných ľudí z nášho regiónu. Ľudí ktorých poznáme a stretávame v bežnom živote.

V Týždni slovenských knižníc  20.03.2013 sme medzi nami privítali regionálnu autorku  RNDr. Máriu Dományovu.

V úvode stretnutia zarecitovala z tvorby p. Dományovej  báseň  Jarný svet Mária Šumerová,  študentka GPH v Michalovciach (účasť 42), na ktorom pôsobila autorka ako pedagóg.

Po stručnom predstavení autorky pracovníčkou knižnice, slova sa ujala p. Dományová.  

V spoločnosti gymnazistov zaspomínala aj na veselé príhody zo svojej mladosti.

Od malička má veľa záujmov a záľub. Najstaršou záľubou je kreslenie a maľovanie. Pokúšala sa aj o olejomaľby. Ďalšou záľubou je hudba a spev. Hrala na husle, i na doprovodnú gitaru a pokúšala sa dokonca aj komponovať. V súčasnosti je členkou Chrámového speváckeho zboru prof. Štefana Hlaváča  pri rímskokatolíckej cirkvi farnosť Narodenia Panny Márie v Michalovciach. K pesničkám si písala texty a je na svete ďalšia zo záľub literatúra a poézia. Literárne pokusy vyšli v zbierke  poézie Čriepky, vďaka  kolegom slovenčinárom. Svoje básne sporadicky publikovala v Novom slove, v Smene na nedeľu, vo Východoslovenských novinách (boli to noviny v ktorých boli rubriky pre mladých začínajúcich autorov).  Niekoľko básní sa dostalo i do zborníka autorov východného Slovenska Rozpätie. Má aj prvé hudobno-literárne pokusy o Kainovi a Ábelovi.

Toľko o mimo profesionálnych aktivitách.

Nasleduje matematika, veľký koníček a profesia... Získané poznatky z matematických olympiád rada sprostredkovávala iným. Voľba profesie bola viac menej jasná: učiteľstvo matematiky a nejakého ďalšieho predmetu a s deskriptívnou geometriou vyhrala fyzika.

Venuje sa práci s talentovanou mládežou.


Fotogaléria