Šľachtické knižnice, 31 . 5. 2017

31.5.2017 Zemplínska knižnica G.Zvonického v Michalovciach v spolupráci so Zemplínskym múzeom v Michalovciach priblížila študentom SZŠ v Michalovciach (účasť 29) tému o knižniciach šľachtických rodov - Šľachtické knižnice.
Význam písaného slova a informácií obsiahnutých v knižnej podobe si ľudia uvedomovali už dávno. Dostupnosť knižných zdrojov, ktorá je pre dnešného človeka samozrejmosťou, patrila kedysi len privilegovaným vrstvám spoločnosti.
Mgr. Stanislava Rovňáková – historička Zemplínskeho múzea objasnila študentom  problematiku vznik, vývoj a význam  knižníc na šľachtickom dvore.
V podobe prednášky a prezentácie sa zamerala na knižnice ako súčasť šľachtických sídiel a ponímanie knižníc ako symbolického prejavu nielen učenosti, ktorou disponovali vyššie postavení členovia spoločnosti, ale aj ako znaku ich bohatstva či kultúrneho vkusu.
Dozvedeli sa, ako si jednotlivé rody označovali literatúru, ktorá patrila do ich vlastníctva, že z jazykového hľadiska v šľachtických knižniciach prevládajú francúzske, maďarské, nemecké a talianske tlače. Z tematického hľadiska sú obsiahnuté dejiny, geografia, teológia, právo, politológia, ale aj literatúra (teória literatúry, krásna literatúra), ekonómia, prírodné vedy a i.

Jana Mrázová