Stretnutie so spisovateľmi Zuzanou Kuglerovou a Ondrejom Kalamárom

21.marca 2017 našu knižnicu a GPH Michalovce  navštívila spisovateľka a novinárka Zuzana Kuglerová a básnik Ondrej Kalamár . Podujatia sa zúčastnilo 54 ôsmakov a deviatakov ZŠ Pavla Horova z Michaloviec a 35 študentov z  Gymnázia Pavla Horova Michalovce.
Prevažnú časť tvorby pani spisovateľky tvoria historické romány a povesti, ktoré opisujú rôzne obdobia slovenskej histórie, ako napríklad bosorácke procesy na severe Slovenska, predhistorické obdobie Keltov na Slovensku, obdobie vojen medzi Osmanskou ríšou a Rakúsko-Uhorskom, ale i svetové dejiny, napríklad prienik kresťanstva smerom k nášmu územiu, história starého Egypta.  Ďalšiu časť jej tvorby tvorí poézia a rozprávky. Písala aj pod menom Zuzana Kozičová.
Zuzana Kuglerová predstavila teenegerom svoje najnovšie historické romány Legendu o Selenovi,  V tureckom náručí, Rytier a Zbrojnoš, Dcéru riečnej panny a stretnutie obohatila recitáciou z jej najnovšej ľubostno - intímnej poézie zo zbierky Hraj sa so mnou.
Súčasťou podujatia bola aj výstava jej bohatej tvorby a prednes prózy – povestí o Turkoch Šťastný dukát zo Stráže a Dedina skrytá v hvozdoch.
Ondrej Kalamár pochádza zo Zvolena.   Študentom na GPH predstavil svoje  básnické zbierky: Bezdotyková fáza času, Moje potichu, súbor aforizmov, bommotov a sentencií: O.K.mihy, Vypadnuté z  O.K.,  O.K.om O.čom  a bibliografiu Pivo u Chárona s Jožom Urbanom. Poézia Ondreja Kalamára je určená dospelým čitateľom s detskou dušou a jeho aforizmy, bommoty a sentencie sú pre všetkých. Knižka Pivo u Chárona ...je dokumentárnym textom , plným autentických dialógov , ktorý vykresľuje osobnosť Jozefa Urbana a vyšla k jeho 15. výročiu úmrtia. 
Som Kalamár. Ale do mňa si nikto pero namáčať nebude! zvolal rozhorčený spisovateľ Ondrej Kalamár a svoj nový dvojzmysel zavesil na sieť. K tomu postupne pridal stovky ďalších hlášok, nápadov, bonmotov a slovných výstrelov, z ktorých vznikla už jeho tretia výdatná knižka aforizmov. Ani v nej nezaprel chuť štekliť, rýpať a podpichovať, opäť nešetril spŕškami humoru, irónie a fantázie, zmyslom pre hru, nonsens aj paradox.

Mgr. Iveta Majvitorová