Modrý a ružový svet

Modrý a ružový svet -  pod týmto názvom sa 13.3.2018 v ZKGZ v Michalovciach konala prednáška v spolupráci s OZ Pomoc rodine v Michalovciach. Prednášky sa zúčastnili študenti GPH v Michalovciach ( účasť 59).
Cieľom stretnutia bolo poukázať na problematiku postavenia chlapec - dievča,
muž - žena v spoločnosti. Keď uvažujeme o ľuďoch  ako o ženách a mužoch, zvykneme paradoxne namiesto podobnosti, ktorá ich ako ľudí  zbližuje, zdôrazňovať rozdielnosť, ktorá ich ako ľudské bytosti ženského a mužského pohlavia odlišuje. Pre dosiahnutie plnej rovnoprávnosti medzi mužmi a ženami je potrebná zmena tradičnej úlohy mužov, ako aj úlohy žien v spoločnosti a v rodine. Pracovníčky OZ Pomoc v rodine Mgr. Bálintová a Mgr. Bamburáková zúčastneným  porozprávali aj o svojej práci. Svoju činnosť špecializujú najmä na pomoc ženám a deťom, na ktorých je páchané násilie zo strany manžela, partnera alebo iných rodinných príslušníkov.
Pomáhajú im zorientovať sa a snažia sa zistiť, či nejde o zvlášť závažné násilie. Ich snahou je, aby sa takéto ženy dostali do bezpečia. Klientkám poskytujú špecializované sociálne poradenstvo, právne poradenstvo, krízovú intervenciu, sprevádzanie na orgány, ktoré riešia násilie páchané na ženách. Okrem toho vedú podpornú skupinu, kde si ženy môžu vyliať srdce, ale aj vymeniť skúsenosti, ako čeliť násiliu. Svoje služby poskytujú bezplatne, vrátane právnej pomoci.
Podujatie sa uskutočnilo v rámci projektu Čítajme a tvorme v knižnici 2018. Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je hlavným partnerom projektu.

Jana Mrázová, Mgr. Monika Hrehovčíková

Fotogaléria