Mozgový jogging

Týždeň mozgu, alebo presnejšie "Týždeň uvedomenia si mozgu"  je medzinárodná akcia, ktorej cieľom je upriamiť pozornosť verejnosti na ľudský mozog a jeho činnosť, hovoriť o mozgových ochoreniach a spôsoboch ich prevencie. Tento rok pripadol na 10. až 16. marec.

Oslava jedného z najdôležitejších ľudských orgánov spojená s osvetovými aktivitami na viacerých miestach Slovenska.

Slovensko sa zapojilo do tejto akcie po 7- krát , a to zásluhou spolupráce štyroch partnerských organizácií -- Slovenská Alzheimerova spoločnosť, Nadácia MEMORY, Centrum MEMORY n.o. a Neuroimunologický ústav SAV.

 

12. marca 2014 sa v ZKGZ v Michalovciach uskutočnila prednáška spojená s besedou pre seniorov  pod názvom "Mozgový jogging."  Touto akciou sme sa pripojili k reťazcu krajín, miest, ktoré prispeli tisíckami podujatí na tému mozog a jeho činnosť, výkonnosť, fungovanie, ale aj zlyhávanie.

Akciu viedla Mgr. Emília Antolíková,  certifikovaná trénerka  pamäti  I.stupňa.

 

V prvej časti prítomní seniori ( 27 účasť ) mali možnosť sa dozvedieť zaujímavosti o mozgu a pamäti, ich fungovaní či zlyhávaní. O tom, aké je dôležité neustále precvičovanie mozgu

 s cieľom udržať si mozog v dobrej kondícii a to čítaním, riešením hlavolamov, krížoviek, riešením matematických úloh, ale aj komunikáciou.

V druhej časti  prednášky boli tieto poznatky prezentované v praktickej forme cvičenia na precvičovanie krátkodobej a dlhodobej pamäti. Skúsili si precvičiť mozog krátkymi inšpiratívnymi cvičeniami a  príkladmi.

Na to, ako mozog chrániť a precvičovať, nájdeme odpoveď aj v knihách.

 

Jana Mrázová, Eva Ondová             

  
                                                                            

Fotogaléria