Čaro ornamentu - výstava tvorby Štefana Leonarda Kostelničáka

Dňa 30.05. 2014 bola v Zemplínskej knižnici G. Zvonického sprístupnená verejnosti zaujímavá výstava plná farebných obrazov,  predstavujúcich osobnosť a dielo Štefana Leonarda Kostelničáka,  ktorý sa zaslúžil o rozvoj ornamentálnej tvorby, jej zdokonalenie a povýšenie na umeleckú úroveň. Š. L. Kostelničák je považovaný za zakladateľom slovenskej ornamentaslistiky.  Štefan Leonard Kostelničák (Kostelníček) -- maliar ľudových ornamentov sa narodil 14. februára 1900 v Spišskej Starej Vsi. Ľudovú školu navštevoval v Spišskej Starej Vsi, študoval na gymnáziu v Levoči, v roku 1925 u maliara Eugena Króna v Košiciach. Tu si založil ateliér. Roku 1926 absolvoval ďalšie štúdium v Prahe. Pôsobil v Brne a v Bratislave, potom ako osvetový pracovník v Zamagurí. Bol zberateľom slovenských ornamentov a ich reprodukcií. Snažil sa o štylizáciu ľudového ornamentu, ktorý uplatňoval na diplomoch, vzorníkoch a pamiatkových predmetoch. Neskôr ornamentálnou výzdobou dekoroval aj keramiku, porcelán, nábytok, interiéry i sakrálne pamiatky. Počas pôsobenia v Brne a v Bratislave vydával farebné reprodukcie ornamentov a predlôh s ľudovými vzormi zo všetkých krajov Slovenska. Štefan Leonard Kostelničák zomrel 19. septembra 1949 v Košiciach.

Súčasťou  výstavy bol odborný tvorivý seminár pre pedagógov "Škola ornamentu podľa Š.L. Kostelničáka." Cieľom seminára bolo primäť  učiteľov,   aby po ornamente siahli v rámci výučby a pokúsili sa tak prinavrátiť čaro slovenskému ornamentu medzi mladú generáciu. Kurátorkou výstavy  a lektorkou seminára bola PhDr. Gabriela Čiasnohová. Odborný komentár k vystaveným obrazom všetkých obohatil o nové pohľady na význam a symboliku slovenského ornamentu. Tvorivá dielňa bola veľkým prínosom pre účastníkov, ktorí sa oboznámili s postupom tvorby kreslenia ornamentu a mohli si vytvoriť vlastný ornament pomocou predkreslovacích prvkov. Organizátormi tohto vydareného podujatia sú Miestny odbor Matice slovenskej v Michalovciach, ZKGZ, Súkromné etnografické múzeum Humno v Košiciach a Záujmový odbor regionalistiky MS.
Výstava Čaro ornamentu v ZKGZ v Michalovciach bola prístupná verejnosti do 15. 6. 2014 a celkový počet návštevníkov výstavy bol 465.

 

                                                                                                          PhDr. Alena Vasiľová


Fotogaléria