Kult tela

Bola téma o ktorej študentom GĽŠ v Michalovciach porozprávala psychologička PhDr. Zuzana Martinková 5.4.2017 v ZKGZ Michalovciach.
Porozprávala o vzniku, vývoji a dôsledkoch kultu tela.
Žijeme v dobe narcizmu. Kult módy vystriedal kult mladosti a kult tela. Opájame sa krásou, chceme byť obklopení mladými a vitálnymi ľuďmi.

Vo svojej prednáške poukázala, že príťažlivý výzor človeka sa spája s tým, že je mladý, k čomu dopomáha kozmetika. Úlohu však má aj reklama. To, čo vybočuje z ideálu krásy a mladosti, odmietame. Čím ubližujeme ľuďom. Väčšina moderných ľudí nepozná základy filozofie, myslí si, že sa k svojmu presvedčeniu dopracovala sama, neuvedomuje si, že ich iní ovplyvňujú viac ako ktokoľvek v minulosti. Všadeprítomné reklamy "masírujú" naše mysle a snažia sa nám vsugerovať, čo všetko potrebujeme urobiť pre svoje telo, aby sme boli krajší, silnejší a zdravší. Aj keď ľudia reklamy vo veľkej miere ignorujú ich vplyvu sa nevyhnú a podvedome im veria.
Na záver sme zhrnuli, že namiesto toho, aby sme nad svojím telom nariekali, máme ho prijať s vedomím, že sme jedinečným originálom. Na tomto svete neexistuje nikto taký ako my, nikto, kto by bol tak nádherne stvorený. Nie je to o tom, aby sme sa povyšovali nad iných, ale aby sme prijali svoje telo, či už sa zdá veľké, malé alebo neohrabané. Čím viac to takto budeme chápať, tým budeme šťastnejší.
Pútava prednáška študentov zaujala a bola spestrená premietaním príbehov z reálneho života. Prednášky sa  zúčastnilo 25 študentov.
Podujatie sa konalo v rámci projektu Čítajme a tvorme v knižnici. Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Jana Mrázová, Mgr. Monika Hrehovčíková















Fotogaléria