Od hlaholiky po Štúra

28.10.2014 sa  v priestoroch Základnej školy na ulici J. Švermu  v Michalovciach sa uskutočnilo stretnutie  47 žiakov 9. ročníka  na prezentácii pod názvom: Od hlaholiky po Štúra.

Počas troch vyučovacích hodín v rámci Slovenského jazyka a literatúry žiaci prešli historickým obdobím od príchodu Slovanov na naše územie, príchodom sv. bratov Konštantína -- Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu až po uzákonenie spisovnej slovenčiny Ľudovítom Štúrom a jeho spolupracovníkmi na základe stredoslovenského nárečia.

Tu treba podotknúť, že cieľom nebolo podať výklad vývinu slovenského jazyka z jazykovedného hľadiska. Zámerom stretnutia bolo v časovej postupnosti poukázať na skutočnosť, že od doby Konštantínovej hlaholiky sa v slovenskom prostredí slovenčina, ako kodifikovaný, kultúrne rovnocenný jazyk k ostatným európskym jazykom stáva po zavŕšení 1000 ročného kultúrneho útlaku Slovákov. 

Časová os prezentuje nielen udalosti našich, európskych a svetových dejín, ale poukazuje aká bola bohatá literárna tvorba ostatných národov Európy v čase, keď na území Slovenska sa v úradnom, liturgickom a literárnom jazyku používala latinčina, nemčina, maďarčina a od konca 16. stor. biblická čeština.

Mgr. Holonič Svätoslav