12 svetov - Ilustrátori súčasnej detskej knihy pre deti (výstava)

V Zemplínskej knižnici G. Zvonického v Michalovciach v rámci Dni českej kultúry 2017 v spolupráci s Českým spolkom v Košiciach a Českým centrom Bratislava bola v termíne od 18.10.2017 do 30.11.2017 sprístupnená výstava 12 svetov - Ilustrátori súčasnej českej knihy pre deti.
Vernisáž výstavy sa konala 18.10.2017 za účasti žiakov Základnej cirkevnej školy sv. Michala v Michalovciach.
Deti po obhliadnutí jednotlivých panelov výstavy sa dozvedeli kto je to ilustrátor, že je to umelec tvoriaci ilustrácie - dotvorenie písaného slova grafickou kreslenou formou. Čo je to ilustrácia - je výtvarné stvárnenie myšlienky textu diela. Uľahčuje orientáciu v texte a podporuje stotožnenie predstáv autora a čitateľa. Ilustrácie sú neoddeliteľnou súčasťou detskej knihy. Dozvedeli sa aj prečo je dôležité čítať.
V spomínanom termíne výstavu si pozrelo 482 účastníkov.
Vystavujúci: Dávid Böhm, Pavel Čech, Dan Černý, Lucie Dvořáková, Renáta Fučíková, Vendula Chalánková, Lenka Jasanská, Lucie Lomová, Galina Miklínová, Petr Nikl, Jaromír Plachý, Vhrsti.
Dvanástka vyššie menovaných. Čo meno, to vlastný výraz potvrdený radom knižných publikácií cenených kritikou aj čitateľmi. Čo autorské dielo, to špecifický svet miest, postáv, dejov. A nielen slovom a obrazom, ale i v dotyku s ďalšími médiami ako film, hudba, divadlo, fotografia. Koľko svetov poznáš, toľkokrát si človekom.


Jana Mrázová, Mgr. Monika Hrehovčíková

Fotogaléria