Ako sa dostal Orlíček k zázračným topánkam, pob. na ZŠ Školská 2

Úlohou aktivít v knižnici je podporiť u detského čitateľa systematické čítanie a zaradiť túto činnosť do jeho každodenného života už v útlom veku.
Dňa 15.3.2017 sa stretli žiaci 1.A a 1.B triedy na čítaní knihy Orlie Pierko od autora Wolfanga Venohra. Ale tentokrát nás navštívili aj predškoláci zo škôlky na ulici Školská 5 v sprievode svojej pani učiteľky. Spoločne sme predškolákov privítali indiánskym pozdravom. Prečítali sme si príbeh Ako sa dostal Orlíček k zázračným topánkam. Prvú úvodnú časť knižky predškolákom prečítal prvák Miško, ktorému čítanie išlo perfektne.Pri spoznávaní života malého Orlíčka nám poslúžila aj odborná literatúra Prérijní a pralesní Indiáni od autorov Leva Zachara a Mnislava Zeleného, kde si žiaci prečítali ako Indiáni skutočne šili mokasíny, ktoré dostal náš hlavný hrdina.Pre deti je veľmi zaujímavá a motivujúca výstava rôznych exponátov, či už ide o knihy, fotografie, dokumentárne materiály, mapy a pod., ktoré prezentujú jednu knihu, alebo určitú špecifickú oblasť ako boli Indiáni v našom čítaní.
Nápomocnými boli aj indiánske artefakty, mapy i obrázky. Ďalšou aktivitou bol pracovný list vo forme nedokončenej omaľovanky, kde žiaci mali podľa rozprávkovej predlohy z premietania doplniť daný obrázok. Predškoláci tak dostali svoju prvú domácu úlohu. Prváci sa s predškolákmi rozlúčili cukríkovou kytičkou. Nasledne sme predškolákom ukázali aj našu školskú knižnicu, kde si deti prezreli knihy a sa niečo nové dozvedeli o fungovaní knižnice v škole. Knihovníci tak majú možnosť pracovať s detským čitateľom od najútlejšieho veku až po obdobie, keď opúšťajú základnú školu.
Podujatia sa zúčastnilo 25 žiakov a 23predškolákov prvej skupiny. Toto podujatie sa konalo v spolupráci so ZŠ Školská 2, pani učiteľka Bc. Štofová a Zemplínskouknižnicou Gorazda Zvonického v Michalovciach.

Bc. Ondová Eva