Záhada čarovného vajíčka

Výstava ilustrácii Aleny Wagnerovej ku knihe spisovateľky Marty Šurinovej.
Detské oddelenie knižnice pripravilo od   17.5.2016  do   17.6.2016  výstavu ilustrácií výtvarníčky  Aleny Wagnerovej.
Alena Wagnerová je slovenská výtvarníčka, ilustrátorka, narodená v Hurbanove. Študovala na Strednej umelecko-priemyselnej škole v Bratislave, odbor grafika. Pôsobí v Senci. Už viac ako 15 rokov svojím osobitým výtvarným jazykom obohacuje detské časopisy a dlhý rad knižných publikácií. Svoju ilustračnú činnosť rozvíja voľnou maliarskou tvorbou a tvorivými dielňami pre deti a ženy. Vo vlastnej tvorbe sa venuje  olejomaľbe, suchému pastelu a najnovšie diela vytvára farebnými voskami – enkaustikou. Maľuje na drevo i kameň. V poslednom období pracuje akvarelovou technikou. Je to technika energickejšia a prináša zážitok nepredvídateľného výsledku spájaním zámeru a náhody.
Ako ilustrátorka detských kníh a časopisov si v sebe uchováva detský svet a s rešpektom pristupuje hlavne k detskej fantázii. Je pre ňu prirodzené tento svet chrániť práve v dnešnej dobe, kedy je devastovaný. Deti sú vystavené nepriaznivému vplyvu počítačových hier, filmov, ktoré preferujú násilie a podsúvajú im nevhodné modely správania. Toto všetko si žiada svoju daň – chudobný vnútorný život dieťaťa, takmer žiadnu možnosť rozvoja jeho fantázie a estetického cítenia. Zamýšľaním sa nad touto témou hlása myšlienku, že prostredníctvom výtvarného prejavu dieťa reaguje na svet a vie pochopiť samo seba v ňom.
Záhada čarovného vajíčka je dobrodružný príbeh spisovateľky Marty Šurinovej, ktorý odhaľuje záhadu sliepočky Liliputky, zoznamuje nás s kocúrom Salinatúrom, myškami Želkou a Elkou a cezpoľnými obyvateľmi zberného dvora. Dobrý pocit pri čítaní tejto knihy umocňujú pestrofarebné ilustrácie pani Aleny Wagnerovej. Výstavy sa zúčastnilo 520 návštevníkov.

Mgr. Iveta Majvitorová