Vítězslav Nezval

V poradí štvrtá  prednáška z cyklu prednášok venované životu a dielu českých básnikov sa v ZKGZ Michalovce uskutočnila dňa 6.11.2017.
Vítězslav Nezval bol český básnik, spisovateľ, dramatik, prekladateľ, spoluzakladateľ poetizmu, vedúca osobnosť českého surrealizmu, národný umelec a držiteľ zlatej medaily Svetovej rady mieru.
Pochádzal z učiteľskej rodiny, gymnázium vyštudoval v Třebíči, FFUK neukončil. Pracoval v Masarsykovom náučnom slovníku, potom žil s menšími prestávkami ako spisovateľ.  Bol dramaturgom Osvobozeného divadla, viedol filmový odbor ministerstva informácii.  Bol všestranne nadaný. Prvé básne uverejňoval už počas štúdii. V Brne ho ovplyvňoval J. Mahen, v Prahe sa priatelil s V. Vančurou, E.F. Burianom, J. Wolkrom a inými. Bol členom  Devětsilu a najvýznamnejším predstaviteľom poetizmu. V tridsiatich rokoch založil Surrealistickú skupinu. Po vojne sa angažoval v prospech socialisticky orientovanej skupiny. Vo svojich dielach využíva poznatky zo svojich ciest do Švajčiarska, Francúzska, Monaka, Talianska, Sovietskeho zväzu a pod.
      Podujatie bolo realizované s podporou Úradu vlády Slovenskej republiky v rámci projektu Česká literatúra 20.storočia. Projekt je zameraný na bližšie spoznanie českej kultúry prostredníctvom českej literatúry. Zúčastnilo sa na ňom 8 členov Miestneho klubu Českého spolku v Michalovciach.  Prednášajúcou bola  Mgr. Vlasta Vojníková.     

odd. beletrie G. Feňáková

Fotogaléria